Hoofd Pagina
Biografie  · Publicaties  · Portfolio Wild  · Portfolio Natuur  · Portfolio Diversen  · Album Vogels  · Bronst Archief  · Bronst Blog 2019  · Video's  · Nieuw Oktober 2019  · Nieuw Okt. 2019 dl.2  · Nieuw Okt. 2019 dl.3  · Nieuw November 2019  · Nieuw Nov 2019 dl.2  · Nieuw December 2019  · Links  · Wat is nieuw ?  · Sitemap  · Contact
Bronst Blog pagina 2 · Bronst Blog pagina 3 · Album Bronst 2019-01 · Album Bronst 2019-02 · Album Bronst 2019-03 · Album Bronst 2019-04 · Bronst Lelystad 2019

Bronst Blog 2019

   

Klik op de button voor de foto albums.

 

 

Bronst 2018 - Stoere blik.....

De Wildbaan P2 helaas dit jaar geen mooie paarse heide....

 

18 Augustus 2019.

De eerste Bronst tekenen zijn er. T.o.v. de Bosjes van Staf op het Reemsterveld loopt, wel ver weg, een roedel met een geweidrager.

Hij loopt al te burlen en dat is zeker goed te horen. Hij drijft ook al de hinde's zo veel mogelijk bij elkaar. Ook bij de Wildbaan is een roedel kaalwild te zien met een Plaatshert. En er liepen een paar jonge geweidragers rond. Bij de Millelamel ook hier een geweidrager gezien bij een roedel kaalwild.

 

19 Augustus 2019.

Bij de Wildbaan zowel bij P1 als P2 Hinde's met kalveren en twee spitsers. Het plaatshert liet zich minder goed zien.

Wel 2 jonge herten met een mooi gewei.

Wat later op P2 een aantal grote jongens die uit het bos kwamen. Te ver weg helaas om goed te fotograferen.

 

20 Augustus 2019.

Langs de wildbaan was het stil. T.o.v. Staf op het Reemsterveld liep nog steeds een Plaatshert met roedel. Ook liepen er twee jonge geweidragers, maar op afstand. Ook nu liep het plaatshert weer te burlen. Bij de Bosjes van Staf waren er veel grote jongens zich aan het vol vreten voor wat komen gaat de komende weken.

En het leek wel een sportschool waar ze samen kwamen voor de laatste training.....geregeld gingen er twee het gevecht aan voor een krachtmeting.

Supermooi om te zien. Meestal wat jongere herten die nog niet echt meedoen met de bronst, maar waarbij de hormonen door hun lijf gieren.

Maar ook twee grote jongens besloten even te gaan oefenen.

En op een gegeven moment telde ik twee keer twee stellen tegelijk aan het vechten.....wat een spektakel. Als dit zo door gaat beloofd het een hele mooie Bronst te worden.

   

Twee grote knapen aan het oefenen.                           Twee wat jongere herten.                                 En zelfs een dubbel gevecht !!!

 

26 Augustus 2019.

Vandaag weinig te zien bij P1 langs de wildbaan. Wel kwam er een oude bekende langs, een hert wat hier tijdens de Bronst in 2018 en in 2017 ook al liep. Het hert heeft de bijnaam De Knikkebol, om dat hij vaak met zijn hoofd op en neer beweegt.

Een heel mooi hert met een wat aparte uitstraling.....een stoere bink. Liet zich goed fotograferen en poseerde ook even voor me.

Hij ging ter afkoeling een paar keer in de zoel, om later naar P2 te verhuizen....daar waren de dames namelijk.

 

       

Links in 2017 - Midden in 2018 - Rechts in 2019

Stoere kerel en stoere blik...

28 Augustus 2019

Bij de wildbaan op P1 kwam vandaag het bekende hert weer langs, De Knikkebol. De Knikkebol liet zien dat hij er was, en paradeerde over het veld. Er kwamen ook een paar hinde's met kalveren bij, maar dit was een kleine groep. Meneer ging uitgebreid in bad, en de modder droop van zijn lijf toen hij er uitstapte. Hoezo roodwild ? Hij was grijs van de modder. Het roedel verdween naar P2. Toen wij er later langsreden was het roedel een stuk groter geworden.

Op het Reemsterveld t.o.v. Staf liep ook een ander hert bij het roedel hinde's.

Helaas kwamen ze niet naar de weg langs de Kemperbergerweg. Daar zullen we nog even op moeten wachten.

De Knikkebol.

29 Augustus 2019

Het zelfde beeld als gister. De Knikkebol geeft weer acte de presence. Er zijn ook een aantal hinde's meer dan gister. Maar geen geburl en dus geen concurrentie in de buurt. Dat zal denk ik niet lang meer duren....

 

30 Augustus 2019

Samen met vriend Dirk, vroeg het park in. En dat werd beloond bij het Reemsterveld. Een groot roedel met plaatshert prachtig in het zonlicht.

Ze trokken zich net terug in de dekking.

Bij P1 heeft de Knikkebol wat meer dames bij elkaar gekregen, het roedel groeit. Vandaag zijn er ook appels gevoerd, dus bleven ze wat langer dan anders. De Hinde's namen vaak een modderbad, want elke vrouw wilt er natuurlijk wel goed uit zien, en het is goed voor de huid.....

ook de kalfjes spetterde er vrolijk op los. En van, een vermoedelijk mannelijk kalf, probeerde een ander vrouwelijk kalf te bespringen....jong geleerd is oud gedaan moet hij gedacht hebben.

Na de voorstelling langs de wildbaan naar het Reemtsterveld gegaan. Het veld was leeg, maar na 5 minuten wachten kwam er een groot roedel met een paar jonge herten het bos uit, gevolgd door een Plaatshert. Een hert probeerde het roedel te imponeren, maar droop snel af toen het plaatshert dichterbij kwam. Deze groote knaap liet weten dat hij hier de baas was. Ook hier dus is weer veel te zien en te fotograferen.

Het jonge hert heeft geen schijn van kans....

Op 1 september gaan de toegangstijden weer veranderen en is het park open van 9.00 uur tot 20.00 uur. Ook worden er gebieden weer afgesloten, zoals de weg naar staf voor auto's. Ook starten de Bronst-excursies weer.

 

 

02 September 2019

Vandaag eens gekozen voor P2. Op een gegeven moment kwamen er zeker 10 geweidragers achter uit het bos het grasveld op.

Hier zaten een paar grote jongens tussen. Tegelijkertijd links uit het bos van P1 kwam de Knikkebol met zijn roedel hinde's het heideveld op lopen.

Niemand van de grote groep geweidragers had ook voor de dames, wel in het voer. Dus geen actie. 1 van de grote jongens was een 24 ender, een prachtig mooi hert.

 

Een heel mooi hert die van mij de plaats van de Knikkebol wel mag overnemen, een 24 ender.

 

Maar toen de Knikkebol dichterbij kwam ging de grote groep het bos in. Er kwam geen actie.

De samenstelling van de grote groep was divers, van een jong 3e kops hert tot dus de flinke 24 ender.

En voor de Hubertus liefhebbers, die heeft zich laten zien aan de wildbaan in de zoel bij P1.

Maar lang bleef hij niet, toen de Knikkebol uit het bos kwam liep hij op een draf naar links het grasveld op en weg....

Ik vraag mij echt af of hij dit jaar actief aan de bronst zal mee doen, hij oogde de laatste tijd niet fit.

We zullen zien of dit stilte voor de storm is.....

 

03 September 2019

Ook vandaag even in het park geweest. En weer even naar P2 gegaan. Weer kwam er een grote groep geweidragers het veld op.

Met een paar jonge herten en weer wat grote, ik telde er meerdere met meer dan 18 enden. Ook mijn favoriet de 24 ender zat er weer bij. Wat een mooi hert is dit. Even later kwamen de dames erbij en zonder plaatshert namen twee knapen het even over. Niet voor lang de Knikkebol kwam als laatste het bos uit, zijn dames begeleidend naar het veld.

Het linker hert is weer de 24 ender.

 

04 September 2019

Vandaag met vriend Dirk weer gekozen voor P1. Na een flinke wandeling door het park een plek gekozen, met de nodige voorbereidingen.

Het zou wel eens een tijd lang kunnen gaan regenen. En de voorspellingen klopte....dus droog onder een zeil gezeten.

En na zo'n flinke regen bui is het licht meestal erg mooi, en ook vandaag. De Knikkebol is nog steeds plaatshert, van Hubertus geen spoor te bekennen. Bij het roedel ook de nodige kalfjes en die zijn ook erg leuk om te fotograferen.

De Knikkebol probeerde zijn harem bij elkaar te houden wat vandaag gepaard ging met een paar stevige Burl's.

Bij het Reemsterveld liep alles helaas te ver weg.

Een stevige burl van de Knikkebol.

 


 


U bent hier: Home-Hoofd Pagina-Bronst Blog 2019

Vorige pagina: Bronst Archief Volgende pagina: Video's

Sub pagina: Bronst Blog pagina 2 Bronst Blog pagina 3 Album Bronst 2019-01 Album Bronst 2019-02 Album Bronst 2019-03 Album Bronst 2019-04 Bronst Lelystad 2019