Hoofd Pagina
Biografie  · Publicaties  · Portfolio Wild  · Portfolio Natuur  · Portfolio Diversen  · Album Vogels  · Bronst Archief  · Bronst Blog  · Video's  · Nieuw Juli 2021  · Nieuw Juli 2021 dl2.  · Nieuw Augustus 2021  · Nieuw Aug. 2021 dl2.  · Nieuw September 2021  · Links  · Wat is nieuw ?  · Sitemap  · Contact
Bronst Blog pagina 2 · Bronst Blog pagina 3 · Bronst Blog pagina 4 · Bronst Alb. 2021-01 · Bronst Alb. 2021-02 · Bronst Alb. 2021-03 · Bronst Alb. 2021-04 · Bronst Alb. 2021-05

Bronst Blog 2021.

   

 

   

Augustus 2021.

Over enkelle weken begint het jaarlijkse spektakel weer. De Bronst ! Vorig jaar met de corona maatregelen, moesten we nog op anderhalve meter van elkaar afzitten.

Welke plaatsherten zullen er nu weer komen ? Zien we oude bekenden terug zoals de Knikkebol ? Zal Hubertus er weer zijn....die gaat het dit jaar moeilijk krijgen nu hij aan 1 oog blind is...Spannend allemaal. Ook dit jaar ga ik weer proberen voor diegenen die er niet bij kunnen zijn dit te verslaan in woord en beeld.

Hubertus - Aan 1 oog blind... Hoe zal hij de bronst doorkomen?

 

13 Augustus 2021

Een week of wat geleden hoorde ik van één van de boswachters dat er een groot hert zou lopen bij het middenzand. Dit hert door de boswachters Pluto genoemd, was een ongelijke 32 ender. Dat is dus een groter gewei dan Hubertus, die een ongelijke 26 ender is. Gisteren, de 12e dus, hoorde ik dat hij op de wildbaan liep en wel bij P2.

Ik ben dus vandaag gaan kijken. Hij zou te herkennen zijn aan een vertakking in de oogtakken, een gaffel genoemd. Ik heb vooraf eens mijn archief door genomen en ik meende vorig jaar ook een hert te hebben gezien bij P2 met de zelfde kenmerken. Op 28 augustus was dat en dit hert heeft zelfs die dag even kort gevochten met een ander hert.

Helaas is dit hert later naar het Reemsterveld getrokken met de bronst en heb ik hem daar maar 1x gezien.

Ik zat dus vol verwachting te wachten bij P2 deze vrijdag. Rond 18 uur kwamen er 3 geweidragers het veld op lopen, en door de camera zag ik een hert met gaffels in de oogtak....Zou hem dit zijn ? Al vrij snel herkende ik inderdaad Pluto, en groot was mijn blijdschap dat dit inderdaad het zelfde hert was van vorig jaar.

Was hij in 2020 nog een ongelijke 24 ender, nu dus ongelijk 32 !!!

Ik hoop dat hij nog een tijdje blijft en wij hem vaak gaan zien in de bronst.

 

Links Pluto in 2020 - Rechts, het rechter hert is Pluto in 2021.

Pluto - Een ongelijke 32 ender.

18 Augustus 2021

Vandaag weer eens kijken of de 3 musketiers met Pluto er nog zijn op P2. Nee helaas niet, maar wel 3 jongere geweidragers.

Later van uit het tussen gedeelte zie ik het roedel lopen van afgelopen zaterdag. Maar.....ik zie er een geweidrager bij lopen. Langzaam aan lopen ze richting P2.

Eenmaal op het veld loopt het roedel wat naar achter helaas, en 2 jonge geweidragers beginnen zelfs te stoeien. Het plaatshert jaagt de jonge geweidragers zelfs van het veld, hij duld ze niet bij zijn roedel. In het bos burlt hij zelfs !! Hij is er vroeg bij....Ook zie ik hem flehmen, de bovenlip trekt hij op om te ruiken of een hinde tochtig is.

Dit is leuk....het lijkt op een bronstroedel....Mooi om te zien. Het Hert is een ongelijke 22 ender.

Het is nog ver weg, er is een begin gemaakt met lokvoer deze week, dus met de tijd komen ze wel weer naar voren toe.

 

Het Plaatshert, een ongelijke 22 ender.

 

23 Augustus 2021.

Vandaag weer eens gaan kijken bij P2. Het weekend was wat teleurstellend geweest. Tegen half zes in de middag zag ik een hert uit de dekking komen. Wie zou het zijn ?

Groot was mijn vreugde dat het Pluto was, de ongelijke 32 ender die ik eerder op 13 augustus zag. Dit keer was hij alleen, zijn 2 maatjes van de vorige keer waren er niet bij.

Behalve op wat zwijnen na, dus geen andere geweidragers of hindes. Hij at wat van het lokvoer en kwam langzaam dichterbij. Wat een geweldig mooi hert is dit....

HIJ is echt de Koning van de Hoge Veluwe !!!

Na een halfuur verdween hij weer, maar niet zonder even een stevige burl te hebben laten horen.

Ongetwijfeld : De Koning van de Hoge Veluwe !!!

25 Augustus 2021.

Na het werk bij P2 gaan staan. Vandaag werden er ook appels gestrooid naast de bix dat als lokvoer dient. En vrijwel snel daarna een grote groep geweidragers van diverse leeftijden. Ook Pluto was van de partij. In de groep zaten een paar mooie herten, met natuurlijk de ongelijke 32 ender Pluto, maar ook een bijna net zo groot hert een ongelijke 30 ender. Wat een stoer hert was dit, een blik van....Krijg met mij geen ruzie !

De Ongelijke 30 ender...wat een stoer hert.

 

Geen hindes op het veld, dus nu nog zonder ruzie bij elkaar. Wel burlde Pluto een keer richting het bos. Hij wilde even laten weten hier de baas te zijn.

Na een dik halfuur verdween de groep weer richting de dekking. Wat een mooie groep geweidragers was dit. Ik heb veel foto's kunnen maken.

Daarna naar P1 gegaan. Hier liepen wat hindes met kalveren, later gevolgd door het plaatshert. Het zelfde hert nog steeds wat ook op 18 augustus hier liep.

Burlde wat, dreef wat dames op en was duidelijk ergens op uit. Maar liet dit keer de spitsers redelijk met rust. Plots werd er in het publiek een onverwachts geluid gemaakt, want het hele roedel raakte in paniek en liep via het Pampelse zand richting de Lijkweg. Duidelijk geschrokken.....het wild moet nog wennen aan het vele publiek langs de wildbaan.

Het roedel op P1, is in paniek.

 

 28 Augustus 2021.

Al een jaar of 10, ga ik elk jaar in september met mijn vriend Dirk naar de bronst in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. En ook deze zaterdag zijn we weer samen gegaan.

Vandaag gekozen voor P2, omdat Dirk Pluto natuurlijk ook moest zien en fotograferen, omdat wij hem vorig jaar ook al hadden.

Gelukkig was het eerste hert wat het veld op kwam Pluto. Inmiddels een legende want vrijwel iedereen heeft het over " Pluto "...

Het is ook een machtig mooi en groot hert, als ongelijke 32 ender toch één van de grootste van het Park.

Pluto, wat een beest.....The King of the forest.

Niet veel later kwamen wat hindes, spitsers en kalveren uit het bos, gevolgd door nog een geweidrager. Ik vermoede dat dit het plaatshert was wat al een dikke week bij het roedel loopt. Maar nee, dit was een ander hert. Een mooi groot gewei, met net als Pluto, een gaffel in de oogtakken. Het is een 20 Ender.

Het 2e hert, een 20 Ender met gaffel in de oogtakken.

Het hert is ouder dan Pluto, te zien aan de bouw van zijn lichaam en kop.

Maar beide heren hadden weinig oog voor elkaar, en de dames. Ze keken wel, maar lieten de hindes lopen zonder er achter aan te gaan.

Op een gegeven moment waren beide geweidragers op het grasveld, en Pluto ging zelfs aan de kant, hij had blijkbaar ontzag voor deze grote jongen.

Na een tijd leek het erop dat een aantal hindes met het nieuwe hert richting P1 zouden lopen, maar daar aangekomen bleven ze toch in de bosrand staan.

Benieuwd wat de volgende week ons zal brengen.

 

Aanvulling.

Ik ben in het archief gedoken van vorig jaar, en ik zag dat ik het grote hert, de ongelijke 30 ender wat op 25 augustus 2021 op P2 liep, ook al vorig jaar had gefotografeerd Het was toen een ongelijke 22 ender.

 

Links een ongelijke 22 ender in 2020 - Rechts een ongelijke 30 ender in 2021.

En hij was het die vorig jaar met Pluto op 27 augustus 2020 in een kort gevecht raakte.

Vorig jaar op 27 augustus 2020.

Het hert met de gaffel op 28 Augustus blijk ik ook al vorig jaar gezien te hebben bij P1.

 

In 2021 een 22 ender en rechts een ongelijke 20 ender in 2020.

Dus met wat speurwerk kan je herten van vorig jaar weer herkennen en zien hoe ze er nu uit zien. Let hierbij op speciale kenmerken als de bouw van het gewei, wijd uit elkaar of juist naar elkaar toe als een hoefijzer. Stand van de oogtak, ijstak en middentak, de lengte ervan, meestal is deze bij meerdere jaren gelijk. Kijk ook goed naar de tekening op de kop. Wil je meer weten over het herkennen van het Edelhert, dan is het boek : Observeren en herkennen van IPC de Groene ruimte wat voor jou.

https://www.ipcgroen.nl/boeken/1698/het-edelhert-observeren-en-herkennen

 

 

 


 


U bent hier: Home-Hoofd Pagina-Bronst Blog

Vorige pagina: Bronst Archief Volgende pagina: Video's

Sub pagina: Bronst Blog pagina 2 Bronst Blog pagina 3 Bronst Blog pagina 4 Bronst Alb. 2021-01 Bronst Alb. 2021-02 Bronst Alb. 2021-03 Bronst Alb. 2021-04 Bronst Alb. 2021-05