Hoofd Pagina
Biografie  · Publicaties  · Portfolio Wild  · Portfolio Natuur  · Portfolio Diversen  · Album Vogels  · Bronst Archief  · Bronst Blog pagina 1  · Video's  · Nieuw Maart 2024  · Nieuw Mrt 2024 dl2.  · Nieuw Mrt. 2024 dl3.  · Nieuw April 2024  · Nieuw Apr. 2024 dl2.  · Nieuw Apr. 2024 dl3.  · Nieuw Mei 2024  · Nieuw Mei 2024 dl2.  · Nieuw Juni 2024  · Nieuw Juli 2024  · Links  · Wat is nieuw ?  · Sitemap  · Contact
Blog pagina 02 · Blog pagina 03 · Bronst Album 2023-01 · Bronst Album 2023-02 · Bronst Album 2023-03 · Bronst Album 2023-04 · Bronst Album 2023-05 · Bronst Album 2023-06 · Bronst Album 2023-07

Bronst Blog 2023.

   

   

 

 

 

Pluto (rechts) in gevecht op de wildbaan in 2020.

 

Het is Augustus....en we kruipen weer richting September. De Edelherten, en ook wij fotografen, bereiden zich voor op de Bronst.

Vorig jaar vroeg ik mij af hoe de bronst zou verlopen met 2 wolven in het park ? Uhh Volwassen wolven, want toen wist ik nog niet dat ze 5 jongen hadden gekregen.

En er zullen nu (06-08-2023) weer kleintjes zijn geboren. Hoeveel weet ik nog niet. Het was, Bronst 2022, anders dan andere jaren. Maar dat was het dat jaar ervr ook al.

Ik durf niet te zeggen minder zoals vele wel roepen, maar wel anders. We gaan het zien dit jaar. Helaas zal favoriet Pluto er niet bijzijn, die is sinds oktober 2022 niet meer gezien. Hierboven staat nog een foto van hem in gevecht met een opponent. Dat was in 2020. In 2021 was hij nog een ongelijke 32 ender, en behoorde hij tot n van de grootste geweidragers van het park.

 

Ik ga ook dit jaar weer proberen de Bronst hier zo goed mogelijk weer te geven in woord n beeld.

 

 

19 Augustus 2023.

De afgelopen twee dagen liep er een geweidrager bij het roedel kaalwild op het Reemsterveld. Vandaag helaas niet zo dichtbij.

Het eerste plaatshert bij het Reemsterveld.

20 Augustus 2023.

Ook vandaag weer gaan kijken bij het Reemsterveld of het roedel met Plaatshert nu wel dichterbij zou komen. De dames kwamen van links uit het bos en liepen achter de zoel door naar het midden. Om na een tijdje over de bult naar voren te komen. Het plaatshert kwam van een totaal andere kant, van rechts uit het bos en sloot zich aan bij de dames. Hij kwam mooi over de bult en ik kon een mooie sfeerplaatje maken door onder te belichten.

Het Plaatshert bij het Reemsterveld.

Hij liet het roedel even alleen om te gaan drinken en een bad te nemen in de zoel. Kwam terug, gooide zand aan de kant en plof meneer was klaar en ging zitten.

n van de kalfjes ging nog dichtbij hem liggen wat ook weer een erg leuk plaatje opleverde.

Groot en klein samen.....

Het is een ongelijke 20 ender. Maar veel doet ie nog niet. Dat zal over een tijdje wel anders zijn. Het is nog voorbronst......het begint pas.

 

28 Augustus 2023.

Zowel op P1 als P2 is er gelokt met bix en appeltjes. Heel even waren er een stuk of 7 Geweidragers in de rechter hoek op P1 maar ze kwamen niet het veld op en gingen weer terug naar P2. Maar ook daar bleven ze in het bos. T.o.v. Staf op het middengedeelte van het Reemsterveld was het druk. Een groot roedel kaalwild met verschillende geweidragers liep daar. Ik zag een kort spar-gevecht tussen 2 jonge geweidragers, en later ook een gevecht tussen 2 oudere heren. Ook was hier geburl te horen.

Aan de voorkant van het Reemsterveld duurde het erg lang voordat ze daar over de heuvel kwamen. Het was een deel van het roedel met een nog vrij jong hert.

Ik gok een 4e kops hert, dus 4 jaar oud. Het is een ongelijke 18 Ender. Probeerde direct Lola achterna te gaan maar die wilde niet. Lola een oude hinde die goed te herkennen is aan de gele halsband, een oude zender die niet meer werkt.

Hij zat Lola achterna...zonder resultaat.

Hij heeft geen concurrentie en mag tijdelijk hier de baas zijn. Ik vrees niet voor lang.

Verder was het rustig op het veld.

De ongelijke 18 Ender.

 

30 Augustus 2023.

OP P1, de eerste plek vanaf het Museum, kwam een roedel het veld op met een Plaatshert. De eerste grote knaap die bij het roedel loopt.

Een stoere bink die imponeerde. Het is een ongelijke 24 ender. Maar het roedel had nog weinig gegeten of alles verdween in het bos, mogelijk ergens van geschrokken.

Helaas kwam het Plaatshert niet meer terug toen het roedel later weer tevoorschijn kwam.

Het Plaatshert op P1.

Verder was er weinig actie. Op het Reemsterveld liep alles achter aan, pas later kwam alleen een roedel kaalwild naar voren zonder Plaatshert.

 

02 September 2023.

Het is een traditie eigenlijk, maar in September komt mijn fotomaatje Dirk altijd naar het park om samen te genieten van de Bronst.

2 keer per week op woensdag en zaterdag. Zo ook vandaag. Na een flinke ochtend wandeling hebben we een plekje gezocht bij P1 bij de zoel.

Het was best druk en dat voor begin september. Om 14 uur kwam er een hinde met kalfje even kijken op het veld.

Nadat de boswachter de appeltjes en de bix had gestrooid kwam na een 20 minuten het roedel het veld op. Er waren 2 geweidragers bij.....maar het was een spitser en een 2e kops hert. Niet waar wij op hoopte. De geweidrager die hier de laatste dagen liep was er niet bij. Het leek wel Lady's hour....ze gingen allemaal in de zoel er werd gedanst en gesprongen. Het was een erg vrolijke boel vandaag.

Lekker spetteren en springen in de zoel.

Het jonge 2e kops hert.

Op P2 was het rustig dus doorgereden naar het Reemsterveld. De weg naar staf is deels afgesloten voor auto's dus het laatste stukje tot de bocht gelopen.

In het midden liepen 2 roedels dichtbij elkaar. Bij het linker liep een 5e of 6e kops hert, volgens mij dezelfde als op 19 augustus.

Bij het rechter roedel een jong hert 2e of 3e kops, en die had bijna de dag van zijn leven. Hij probeerde een hinde te dekken, maar ze wilde op het laatste moment toch niet.

Hij bleef haar maar achterna zitten maar hij kreeg niet zijn zin.

Hij was er dichtbij......

Het was druk aan de wegkant met publiek, maar helaas hebben ze daar weinig gezien.

 

04 September 2023.

Ik ben bij P1 gaan zitten. Maar jammer genoeg na het lokvoer alleen de Keiler die alles opvrat, dus mijn verwachtingen werden een stuk kleiner.

Helaas kwam die uit want verder niks gezien hier. Bij P2 liep wel een roedel met Hert, maar niet veel later ging hij op het grasveld zitten. Gevolgd door wat andere geweidragers.

Totaal geen bronst nog, allen in ruste.

Nou hier geen enkel teken van de bronst, ze lieten elkaar met rust. En jongere geweidrager kwam nog mooi in het zonnetje staan.

Ook even bij de Schuilkelder geweest, maar hier alleen een roedel kaalwild zonder hert.

Bij het Remsterveld was er gelukkig redelijk dichtbij een roedel met Plaatshert. Een 18 Ender met een aparte middentak in zijn rechter stang.

Hij dreef de dames bij elkaar en ze liepen naar het rechter gedeelte van het Reemsterveld.

Hier nog wat mooie foto's kunnen maken.

Plaatshert met hinde bij het Reemsterveld.

09 September 2023.

De laatste dagen was er weinig te beleven op de wildbaan. Als er al een roedel liep dan was dat zonder Plaatshert.

Komt allemaal door de warmte, het wild blijft zolang mogelijk in de dekking.

Vandaag begon mistig, wat een fraaie sfeer gaf in het bos. Na een lange ochtend wandeling waar we een prachtig spoor konden volgen van ruim 1 kilometer lang van de wolf.

2 volwassenen en een aantal welpen, hoeveel was niet te bepalen. Het spoor volgde precies het pad waar we op liepen. Uiteindelijk liep het spoor verder in een rustgebied en konden we het niet meer volgen.

In de middag bij P1 gaan zitten waar het tot 15.30 erg rustig was. In verband met de warmte hadden we geen hoge verwachtingen. 17.15 kwam de boswachter met de bix en appeltjes.

Na een tijdje de eerste hinde's met kalveren en een spitser. Het viel ons op dat er nog aardig wat kalfjes rond liepen.

Veel kalfjes vanavond.

En ineens kwam uit het bos een prachtige geweidrager. He he eindelijke weer eens een grote kerel. Hij genoot van de appeltjes en ging uitgebreid in de zoel een modderbad nemen.

Het Plaatshert bij P1.

Er was nog weinig actie, hij had weinig interesse in de dames. Ik telde 10 enden in de rechter kroon, en links 8, een ongelijke 20 ender dus.

Deze mag voorlopig hier blijven lopen.

Volgende week is de voorspelling op wat kouder weer, en hoop ik op meer actie.

 


 


U bent hier: Home-Hoofd Pagina-Bronst Blog pagina 1

Vorige pagina: Bronst Archief Volgende pagina: Video's

Sub pagina: Blog pagina 02 Blog pagina 03 Bronst Album 2023-01 Bronst Album 2023-02 Bronst Album 2023-03 Bronst Album 2023-04 Bronst Album 2023-05 Bronst Album 2023-06 Bronst Album 2023-07