Hoofd Pagina
Biografie  · Publicaties  · Portfolio Wild  · Portfolio Natuur  · Portfolio Diversen  · Album Vogels  · Bronst Archief  · Bronst Blog  · Video's  · Nieuw Maart 2023  · Nieuw Mrt. 2023 dl2.  · Nieuw Mrt. 2023 dl3.  · Nieuw April 2023  · Nieuw Apr. 2023 dl.2  · Nieuw Mei 2023  · Nieuw Mei 2023 dl2.  · Nieuw Mei 2023 dl3.  · Nieuw Mei 2023 dl4.  · Nieuw Mei 2023 dl5.  · Nieuw Mei 2023 dl6.  · Nieuw Juni 2023  · Links  · Wat is nieuw ?  · Sitemap  · Contact
Bronst Blog pagina 2 · Bronst Blog Pagina 3 · Bronst Blog pagina 4 · Album Bronst 2022-01 · Album Bronst 2022-02 · Album Bronst 2022-03 · Album Bronst 2022-04 · Album Bronst 2022-05 · Album Bronst 2022-06

Bronst Blog 2022.

 

  

   

 

   

Het is weer Augustus. En langzaam aan gaan de Geweidragers zich weer opmaken voor de Bronst. Sommige lopen al alleen, andere splitsen zich met 3 of 4 af van de  

Grote Roedels. Voor de fotografen zal het weer spannend worden....Wordt het minder als vorig jaar nu er 2 Wolven in het Park lopen ?

Wat ik nu al merk is de zichtbaarheid van het Roodwild afgenomen, ze lopen meer op grote open vlaktes, en soms zelfs zijn de roedels gemengd, Hinden bij de Geweidragers.

Dus gaan we ze juist meer zien op de grasvelden bij P1 en P2 ? Of trekken ze juist meer het bos in en zien we juist minder....

Volg hier ook dit jaar weer de Bronst van 2022 in mijn Bronst Blog.

Zal hij dit jaar er ook weer bij zijn ? Pluto de ongelijke 32 ender.

 

 

18 Augustus 2022

Via mijn fotomaatje Dirk hoorde ik dat er bij de Millelamel op de wildcam een roedel liep met een geweidrager erbij. Dat was op dinsdag avond 16 Augustus.

Dus vandaag hier maar eens gaan kijken. Na het lokvoer kwamen er hindes het veld op met 2 2e kops herten en kalveren. En gevolgd door een groot Edelhert...

De geweidrager. Het bleek na telling van alle enden een ongelijke 22 ender te zijn. Het bleef rustig in het roedel, er werd gegeten en gedronken en er gingen er wat in bad.

Een ongelijke 22 ender bij de Millelamel.

 

Na een tijdje ging meneer een hinde achterna na wat geflehmt te hebben. Met zijn tong uit de bek om haar lucht te proeven of ze paringsrijp is. Maar ze gaf niet toe en liep weg. En jawel de eerste Burl kwam uit zijn bek.

De eerste burl klinkt bij de Millelamel.

Hier bij de Millelamel is de bronst dus begonnen in het Park de Hoge Veluwe. Hou dus de wildcam in de gaten van het park.

Hier is een directe link naar de site van het park met de wildcam. https://www.hogeveluwe.nl/nl/ontdek-het-park/natuur-en-landschap/live-wildcam-het-nationale-park-de-hoge-veluwe of via Youtube : https://youtu.be/E8ecY79xDME

 

 

22 Augustus 2022.

Vandaag eens bij de andere wildobservatiepost gaan kijken, De Schuilkelder. Toen ik rond 16 uur hier aan kwam liep er een geweidrager alleen op het veld te eten.

Hij ging daarna uitgebreid in bad, wat meer een modderbad was, want hij kwam er zwart uit.... Hij verdween daarna in het bos om er later met wat dames er weer uit te komen. Het Hert was een grote jongen en ik telde de enden van zijn gewei en kwam uit op 13 aan de linker stang, rechts 9, dus een ongelijke 26 ender.

Links 9 (1 niet zichtbaar op de foto) rechts 13 - Ongelijke 26 ender.

Op een gegeven moment kwam er een spitser het veld op lopen, het was de inmiddels bekende Pampelspitser die nu door het publiek is omgedoopt to Henk. Een eerbetoon aan boswachter Henk Ruseler die met pensioen is gegaan.

Hij lijkt te willen burlen....maar hij gaapte alleen.

Er waren nog niet veel dames op het veld. Dus de geweidrager had weinig zin in actie. Maar zo zachtjes aan beginnen er Bronstroedels te vormen.

Een prachtig hert wat bij de schuilkelder loopt.

 

23 Augustus 2022.

Vandaag weer bij de Millelamel en Schuilkelder geweest. Hier nog steeds dezelfde plaatsherten. Nog weinig hindes er bij maar dat kan nog komen.

Op de terug weg richting Schaarsbergen zag ik Lambertus in de zoel liggen bij de Kemperberg. Het was er druk met publiek. Hij lag lekker ter verkoeling in de zoel.

Lambertus in de zoel.

Na een tijdje kwam hij overeind, en ging de grond bewerken met zijn gewei. Hij is zich duidelijk aan het voorbereiden op de bronst.

Voorbereiden op de bronst.

Hij doet dit om zijn nek spieren te sterken, en om te oefenen. Het was prachtig om dit van zo dichtbij te zien. Hij ging nog even door op het veld, af en toe in rust, om daarna weer voluit te liggen rollen in het gras. En hij urineerde zijn buik nat, ook dit zal hij straks doen voor de hindes te imponeren.

Typisch Bronstgedrag.

Hij is nu 7 jaar en zal zeker proberen dit jaar tijdens de bronst een plekje te veroveren, waarschijnlijk zal hij richting het Reemsterveld gaan.

Wat is het een mooi en stoer hert geworden.

Na een dik halfuur liep hij richting het bos en zocht zijn slaapplek op. Ik hoop later in september hem te kunnen spotten op het Reemsterveld.

 

29 Augustus 2022.

Op de wildbaan is men begonnen met lokvoer strooien. En dus is er vanaf vorige week al regelmatig een roedel met hert te zien.

Vandaag koos ik voor P1 bij het zoeltje. Nadat de boswachter was weg gereden kwam er vanaf het grasveld een roedel de vlakte oplopen. En wie was daar bij ? Jawel

De Knikkebol. Het hert wat vrijwel altijd als eerste het plaatshert is hier op P1. Een prachtig hert, ik volg hem nu vanaf 2017.

De Knikkebol in diverse jaren.

De Knikkebol vorig jaar in 2021.

En nu in 2022.

Vandaag liep het hele roedel door naar P2. En later weer terug. Het begin is er en dus zal het er vanaf nu weer drukker worden.

Hij burlde ook al een paar keer.

Op het Reemsterveld kwam later op de avond ook een groot roedel dichtbij met nog een jong Plaatshert. Ik meen 14 enden te tellen.

Er waren nog veel spitsers in het roedel met ook een 2e kops hert, wat nog wat probeerde bij een hinde. Ik verwacht niet dat het Plaatshert een blijvertje is.

Het hert op het Reemsterveld.

 

31 Augustus 2022.

Na het werk snel richting de wildbaan. Maar het was er niet druk met de herten. De knikkebol zat op P2 met een kleiner roedel dan de afgelopen dagen. Het was zeker gehalveerd. Later kwamen ze terug naar P1. Bij het Reemsterveld als niets anders. Rustig, een kleine roedel met nog hetzelfde plaatshert. Af en toe joeg hij een spitser weg.

D ene dag is dus de andere niet.....

Bij het Reemsterveld.

 

03 September 2022.

In september is het park weer 2 uur korter open, 1 uur later open en 1 uur eerder dicht. En in deze maand ga ik altijd 2x per week al jaren samen met fotomaatje Dirk naar de bronst. Na een ochtend wandeling in potentieel bronstgebied en een bezoek aan de vogelhut Otterlo, zijn wij bij de wildbaan gaan zitten bij P1.

Het was weer een lange zit want we waren veels te vroeg. Nadat de boswachter wat lokvoer strooide wachten wij rustig af. Maar zelfs na een uur nog niets op het veld te zien.

Pas rond 19 uur kwamen er 2 hindes, 1 kalf en 3 spitsers het veld op. Geen grote geweidrager, geen roedel. Dus ons maar vermaakt met de spitsers.

Of er wel wat gezien is op P2 weet ik niet, en het Reemsterveld hebben wij vanavond over geslagen.

Voor deze spitser waren de appeltjes iets te groot.

 

05 September 2022.

Vandaag gaan staan bij P2. Er werd vroeg lokvoer gestrooid maar helaas geen grote geweidrager op het veld.

Wel 2 hindes met kalfjes. Veel later trok een klein roedel met een jonge geweidrager in de bosrand naar P1.

Geen Knikkebol gezien vandaag.

Op naar het Reemsterveld. Hier liep een groter roedel met spitsers, ook een jong hert en een geweidrager rond. Die ging uitgebreid in bad en gooide gras omhoog om zijn opgekropte hormonen te botvieren. Er liep een 2e hert helemaal achterop het veld en er werd over en weer geburld.

Burl op het Reemsterveld.

 

 


 


U bent hier: Home-Hoofd Pagina-Bronst Blog

Vorige pagina: Bronst Archief Volgende pagina: Video's

Sub pagina: Bronst Blog pagina 2 Bronst Blog Pagina 3 Bronst Blog pagina 4 Album Bronst 2022-01 Album Bronst 2022-02 Album Bronst 2022-03 Album Bronst 2022-04 Album Bronst 2022-05 Album Bronst 2022-06