Hoofd Pagina
Biografie  · Publicaties  · Portfolio Wild  · Portfolio Natuur  · Portfolio Diversen  · Album Vogels  · Bronst Archief  · Bronst Blog  · Video's  · Nieuw December 2020  · Nieuw Januari 2021  · Nieuw Jan. 2021 dl.2  · Nieuw Februari 2021  · Nieuw Feb. 2021 dl.2  · Nieuw Feb. 2021 dl.3  · Links  · Wat is nieuw ?  · Sitemap  · Contact
Bronst Blog pag. 2 · Bronst Blog pag. 3 · Bronst Blog pag. 4 · Bronst 2020-01 · Bronst 2020-02 · Bronst 2020-03 · Bronst 2020-04 · Bronst 2020-05

Bronst Blog 2020.

 

In verband met Covid-19, zal er niet of nauwelijks lokvoer gebruikt gaan worden langs de Wildbaan en het Reemsterveld.

Zo nu en dan zal het plaatsvinden echter niet op vaste momenten. Dit geldt ook voor de observatie posten Millelamel en Schuilkelder.

 

Wat betekent dat je niet of nauwelijks wild zal zien op de vaste plekken. Het zal dus moeilijk worden de Bronst hier te volgen.

Helaas, maar in verband met de 1.5 meter maatregel, zeer begrijpelijk.

Bij de plekken P1 en P2 zal het wild mogelijk te zien zijn op de grasveldjes, echter op grote afstand.

Zonder lokvoer komen ze echter niet dichtbij zoals anderen jaren.

 

Update 15 September : Er wordt normaal lokvoer gebruikt zoals andere jaren. Er staan paaltjes met 1.5 mtr. afstand. 1 persoon per paal.

Zodat er voldoende afstand is tot elkaar.

 

 

   

 

Klik op de button voor de fotogalerie.

 

   

 

24 Augustus 2020

Ik hoorde dat er in het weekend door de boswachters toch lokvoer is gebruikt bij P1 en P2, dus maar eens gaan kijken.

En jawel, net op de overgang van het grasveld naar de heide een beetje bix en wat appels....nog geen grote hoeveelheid, maar is altijd zo in het begin.

Al snel kwam er een geweidrager het veld op met een ander jong hertje, gevolgd door de dames met hun kalveren.

Er liepen meerdere geweidragers bij, maar 2 waren echt grote jongens. Een ongelijke 22 en een ongelijke 24 ender.

Van bronst gedrag was nog geen sprake....alles liep gemoedelijk door elkaar.

Later verdwenen de dames en wat jong spul weer het bos in. De grootste knaap verdween de andere kant op via het grasveld het bos in.

3 jonge geweidragers bleven lekker in de schaduw zitten.

Eerste dag viel mij niet tegen.....Of men op deze weg doorgaat met lokvoer......we wachten af.

 

 

Dit waren de grote jongens op P2.

 

27 Augustus 2020

Omdat de komende dagen het weer wat onvoorspelbaarder zou worden, vandaag nog maar eens gaan kijken. En daar zou ik geen spijt van krijgen.

Ook vandaag is er weer gewoon lokvoer gebruikt. Al snel kwam de ongelijke 24 ender het eld op, gevolgd door de ongelijke 22 ender.

Maar er kwam nog een fraai hert bij, een ongelijke 16 ender. Ook een heel mooi hert. Toen het roedel, met nog wat spitsers, en wat jongere geweidragers. Nu mogen ze er nog bij lopen, over enkele weken niet meer. Dan worden ze verjaagd door het plaatshert.

De geweidragers liepen wat heen en weer tussen de heide, toen er plots uit het niets de irritatie opliep tussen de ongelijke 24 ender, en de ongelijke 16 ender. Een flinke krachtmeting was het gevolg....de geweien kletterde in elkaar. Kort, maar even duidelijk maken wie de baas is.

Kort maar een heftig gevecht.

Bam !!! Vol in elkaar....

 

Zo vroeg nog, het is pas eind augustus, en dan dit te kunnen fotograferen was de kers op de taart. Zou er dan dit jaar toch nog een mooie bronst komen ??? Wie zal het zeggen......ik heb goede hoop....

The new kid in town, en liet al gelijk merken dat hij er was.

 

29 Augustus 2020

Al voor dat de boswachter met wat lokvoer komt, verschijnen er 5 geweidragers op de heide. Lopen wat zenuwachtig rond, ze moeten nog wennen aan het publiek. Niet lang daarna verschijnt de boswachter. Ze komen weer het veld op, gevolgd door het roedel kaalwild. De spitsers blijven op grote afstand. Vandaag is er redelijke rust in het roedel, geen irritatie onderling.

Later op de avond komen er bij P1 nog wat hinde's en kalfjes het veld op, en zowaar gevolgd door 1 geweidrager die al een burl laat horen....maar nog zonder geluid.....

 

Een panorama van P2.

 

Plaatshert bij P1.

 

31 Augustus 2020

Omdat het vandaag de laatste dag was dat het park open is tot 21.00 uur, nog even geweest.

Op P2 was er alleen de ongelijke 24 ender, die volgens mij toch een volle 24 ender is. Ook na het lokvoer, bleef hij alleen op het veld zonder de hinde's. Hij at de appeltjes op en verdween weer in het bos. Vandaag hem eens goed kunnen fotograferen zonder andere herten er bij.

Pas na een tijdje kwamen de hinde's en twee spitsers waarvan er 1 een gaffel spitser was. Er was onrust in het roedel, en al snel verdwenen ze richting P1. In de bosrand ontdekte ik een geweidrager erbij. Daar aangekomen zag ik nog net een glimp van hem met het roedel, maar ze verdwenen weer even snel in het bos. Na een tijd waren er nog twee hinden met kalfjes op het grasveld op P1. En ook een jong 2e kops hert.

Toen ik hier weer vertrok kwam ik langs P2, en daar stond heel alleen, met enkel wat zwijnen, op het grasveld de andere geweidrager, maar zonder roedel. Op de weg naar huis kwam ik langs het Reemsterveld, en hier liepen ook veel hinden met kalveren en een geweidrager.

Het was al rond 20.20 dus in het laatste licht een foto kunnen maken.

Toch een volle 24 ender.

De Hinde's en wat jonge herten.

Het tweede hert alleen op het veld.

Bij het Reemsterveld....

01 September 2020

Een goede vriendin die al een tijd niet in het park de Hoge Veluwe was geweest, vroeg ik of vandaag mee wilde gaan.

Dus ons op tijd bij P2 genesteld. Rond 17.15 uur werden er appeltjes gestrooid. Maar helaas daar bleef het bij.

De hele avond hier geen enkel hert of hinde of ook maar een zwijn....Dus ook met lokvoer heb je geen enkele garantie !!!

We zijn rond 19 uur maar even door het park gereden.

Toen we weer langs P1 reden stond er een geweidrager bij de zoel wat te drinken.

Omdat de sluitingstijd nu 20.00 uur is, zijn we niet lang gebleven, en naar het Reemsterveld gegaan.....Maar ook hier niets.

Zo kan het gaan...de ene dag zie je veel...de andere dag niets....

Alleen op P1 een mooie ongelijke 20 ender.

 

 


 


U bent hier: Home-Hoofd Pagina-Bronst Blog

Vorige pagina: Bronst Archief Volgende pagina: Video's

Sub pagina: Bronst Blog pag. 2 Bronst Blog pag. 3 Bronst Blog pag. 4 Bronst 2020-01 Bronst 2020-02 Bronst 2020-03 Bronst 2020-04 Bronst 2020-05