Hoofd Pagina
Biografie  · Publicaties  · Portfolio Wild  · Portfolio Natuur  · Portfolio Diversen  · Album Vogels  · Bronst Archief  · Bronst Blog pagina 1  · Video's  · Nieuw December 2023  · Nieuw Januari 2024  · Nieuw Jan. 2024 dl2.  · Nieuw Februari 2024  · Nieuw Feb. 2024 dl2.  · Nieuw Feb. 2024 dl3.  · Nieuw Maart 2024  · Nieuw Mrt 2024 dl2.  · Links  · Wat is nieuw ?  · Sitemap  · Contact
Blog pagina 02 · Blog pagina 03 · Bronst Album 2023-01 · Bronst Album 2023-02 · Bronst Album 2023-03 · Bronst Album 2023-04 · Bronst Album 2023-05 · Bronst Album 2023-06 · Bronst Album 2023-07

Bronst Blog 2023 pagina 3.

 

26 September 2023.

I.p.v. maandag nu maar eens op dinsdag naar de Hoge Veluwe gegaan. Plek gezocht bij P2.

Rond 16 uur komt een hinde vanaf P1 het bos uitlopen. Gevolgd door een geweidrager. Een 16 ender. Hij heeft gevochten want een flinke wond is zichtbaar achter zijn linker oor. Later komen er nog 1 hinde met kalf bij. Na wat burlen en drijven verschijnt er vanuit het bos op het grote grasveld een 2e geweidrager.

Ze lopen langs elkaar heen en beide burlen. Ze dagen elkaar uit en ieder probeert elk 1 hinde te veroveren. Dit wordt een gevecht, echter de auto van de boswachter verpest het voor ons fotografen. Net voordat ze clashen komt de auto het veld op en verdwijnen ze weer in het bos.  De uitdager heeft een zeer groot gewei, mogelijk een ongelijke 26 ender.

Plaatshert 1 voorop, er achter de uitdager.

Na het lokvoer komt alleen de 16 ender terug met een paar hindes. Hij blijft maar burlen omdat de ander nog in de buurt zit.

Helaas verder geen actie meer.

Een stevige burl klinkt over P2.

Dus maar naar het Reemsterveld gegaan. Hier is het burlen goed te horen, meerdere geweidragers lopen hier op het grote veld..

Het Plaatshert op het Reemsterveld.

Na wat hindes naar voren te hebben gedreven, komt een 2e geweidrager dichterbij en er volgt een kort gevecht.

De geweien gaan in elkaar, een gevecht !

Tijdens het gevecht komt er zelfs een 3e hert kijken, dit is mooi te zien, want vaak krijgen deze herten de kans om bij zo'n moment een hinde te dekken.

Maar het hert druipt af. Dan komt uit het bos links een 4e geweidrager. Dit hert, met een grote en enigszins vreemde kromme middentak rechts had ik al eerder op 04 september hier. Rechts heeft hij ook nauwelijks een ijstak.

Hert met zeer herkenbaar gewei, rechts geen ijstak en grote kromme middentak.

Het lukt hem om wat hindes te pas af te snijden. Wanneer 2 geweidragers naar achter lopen, de 2 van het gevecht, mengt ook het 4e hert zich daar naar toe.

Helaas voor ons fotografen zien we er weer 2 in gevecht maar in het hoge gras, nummer 4 is daarbij.

Veel actie vandaag hier op het Reemsterveld. De hoogbronst is naderbij !!!

 

 

27 September 2023.

Omdat er de laatste dagen weinig te gebeuren was op P1, zijn mijn fotomaatje Dirk en ik vandaag bij P2 gaan staan. Ook al omdat ik gisteren hier veel activiteit had gezien.

Rond de klok van vieren kwam er een hinde het veld op. Even later gevolgd door het Plaatshert. Het was weer dezelfde als gisteren, de 16 ender met de wond achter zijn oor.

Er kwam veel geburl uit het bos wat betekende dat er nog een roedel en hert in het bos verbleef.

De 16 ender met zijn dames.

Uiteindelijk gingen de meiden op stap naar P1, zeker een bad te nemen. En inderdaad later volgde het Plaatshert de meisjes weer en hij was zeker in bad geweest.

Terug op P2 bleef hij maar burlen. Op een gegeven moment kwam een 5e kops hert dichtbij om te kijken of een hinde wilde paren.

5e kops hert probeert het maar eens....

Hij rende met de tong uit zijn bek achter de hinde aan, maar die vond hem blijkbaar te jong.

Later ging hij stiekem achter het bos naar het grasveld toe waar hij opnieuw een poging waagde bij een hinde....

Maar nee hij mocht niet, de hindes bepalen uiteindelijk met welk hert ze paren, dit is vaak de sterkste met de beste genen.

Al gebeurt het wel dat een bijhert, wat in de buurt blijft lopen een hinde zal dekken.

Een ferme tik van de achterlopers was zijn deel.

Dit keer moest hij nog geduld hebben, over een paar jaar zijn zijn kansen misschien beter.

Maar het Plaatshert was blijkbaar moe en minder alert, want ook een 2e kops hert kon naar het grasveld, waar een hinde zat te herkauwen.

ook deze hinde was niet gediend van zijn avances.

Ook dit 2e hert ving bot bij een hinde.

Later kwam een hinde van links het bos uit lopen, daar waar ook de boswachter uit komt rijden. Ik zag ineens in de dennenbomen een groot hert staan. Hij was met een dennenboom bezig te vernielen. Alleen zijn gewei kwam er boven uit, maar verdween weer snel in het bos. Ik hoopte dat deze uit het bos zou komen.

Weinig mensen hebben hem gezien, omdat hij zo snel verdween. Dat was dus hert nummer 4 die in de buurt was.

Pas laat in de middag het was net na 18.30 hoorde we een burl uit het bos achter het grasveld. Zou dan dit het grote hert zijn ?

En ja hoor ik zag het aan het gewei, toen hij eerder in de dennen stond zag ik mooie witte gewei punten, ook wel kaars-punten genoemd.

Burlend kwam hij dichterbij, en ook het Plaatshert buirlde als antwoord. Dit kon interessant worden, afgelopen zondag hadden deze twee als een gevochten met het resultaat dat het Plaatshert een wond had achter zijn oor, en ook dinsdag was het bijna raak. Er werd gedreigd, naast elkaar gelopen en ieder probeerde een hinde in zijn buurt te houden. Ons Plaatshert dreef wat dames het bos in, en de uitdager, een dikke ongelijke 26 ender, maar mogelijk 28, bleef achter op het veld met 2 meiden.

Na een dekkings poging waarop hij ook een trap van een hinde kreeg was de 2e poging beter. Of het een echte dekking was konden we niet goed zien, maar kort erna verdwenen hert en hinde in het bos....voor wat meer privacy....

Ja hij mocht van de hinde.....

Ik hoorde en las op facebook dat de bronst over is....Uuuh over ? Kom op zeg...er was zóveel activiteit vandaag...die begint nu pas. Over enkele dagen is hier hoogbronst. En dan is het snel over.

Maar voor a.s. zaterdag verwacht ik nog genoeg spektakel !!!

 

30 September 2023.

Dat ik voorspelde dat de hoogbronst er aan zat te komen, is uitgekomen. Alléén een paar dagen eerder. Had ik vandaag, de 30e voorspeld, het was afgelopen donderdag en vrijdag. Dus gelijk volgend op de woensdag waar al duidelijk signalen aanwezig waren. Er waren gevechten, dekkingen genoeg.

Dus we hoopten vandaag ook nog zo'n dag. Al vanaf de morgen lag er op het grasveld een jonge geweidrager met wat hinde's. Die hebben er de hele dag gelegen, af en toe stonden ze op om in de schaduw en afwisselend in de zon te gaan liggen. Dat duurde tot zo'n 16 uur. Toen kwam het naar voren om te gaan eten.

5e kops hert met een klein roedel.

In het bos al meerdere malen flink geburl gehoord, dus er moesten er meer zitten. Nadat de boswachter had gelokt met bix en appeltjes, kwamen er van P1 en uit het bos meer hinde's. Gevolg door een Plaatshert. Het was een nieuwe, de 16 ender was er niet. Het was een groot Plaatshert met een flink gewei.

Hij had een wond cq. lichte ontsteking aan zijn linker oog.

Het Plaatshert met de zichtbare ontsteking aan zijn oog.

Hij deed het rustig aan en stond meer te vreten van de appels dan op zijn dames te letten. Ongezien verdwenen een flink aantal hindes naar P1.

Tot hij er achter kwam en ook daarheen verdween. Daar bleek later dat hij met een ander hert had gevochten.

Nu hij terug was en blijkbaar wakker geworden was van het gevecht, was hij veel actiever en burlde ook meer, liep heen en weer.

Eenmaal terug zagen we een 2e hert achterin het bos lopen, het hert van het gevecht op P1 was mee terug gekomen.

Ze daagde elkaar uit, burlde, en sloopte samen een dennenboom. Fijn want die boom staat aardig in de weg om toto's te maken....

Maar het hielp niet helaas voor ons liepen ze langs elkaar heen net achter de boom. Het kwam niet tot een gevecht.

Het Plaatshert had nu wel een flinke tak van de dennenboom in zijn gewei.

De tak in zijn gewei als versiering.

De uitdager kreeg geen kans om dichterbij te komen, want het Plaatshert sneed hem steeds de pas af, hij zorgde dat hij tussen de hinde's en de uitdager bleef staan.

Een aantal hinde's liep richting het grasveld en het roedel werd gesplitst. Reden voor de uitdager om met een boog via het achterste bos richting het grasveld te lopen.

Ongezien voor het Plaatshert. Toen deze het doorhad was het te laat. Hij probeerde nog een paar hindes tegen te houden wat helaas voor hem niet lukte.

En zo verdween het hele roedel naar het grasveld naar de uitdager toe, die op een gemakkelijke manier het rodel had verovert.

Het Plaathert verdween duidelijk gefrustreerd naar de bosrand tussen P1 en P2 en ging een dennenboom te lijf.

De boom moet het ontgelden....

En zo was er dus veel bronst te beleven op P2, zeer mooi om te zien. Oké wij hadden hier geen gevecht, geen dekking....maar wel het hele spel wat bij hoogbronst hoort.

De uitdager kreeg zijn zin en de dames als beloning.

Vandaag was de laatste dag dat het park tot 20.00 uur open was. Vanaf 1 oktober weer sluiting om 19.00 uur, zondag nog 1 keer lokken met voer, dat is vanaf maandag ook weer ten einde.

Ik zal hier nog wat plaatsen als er de komende dagen nog wat te zien is, maar dit was weer het Bronst-Blog.

Heel veel dank weer voor de vele reacties.

 

 

Aanvulling : 02 Oktober 2023.

Na het werk om 17.45 nog langs P1 gekomen. Hier liep nog een roedel met 2 geweidragers. Beiden waren aan het eten gezamenlijk op het grasveld...dus geen bronst activiteit hier. Hert 1 sloopte nog een vliegden en probeerde wat bij een hinde.

2 geweidragers op grasveld P1.

 

Aanvulling : 04 Oktober 2023.

Vandaag bij de wildbaan duurde het mij te lang, dus naar de Schuilkelder gegaan. Hier liep in het begin een grote geweidrager, maar bij mijn 2e bezoek was die weg.

Ik hoorde dat hij weer terug was. En inderdaad hij was er weer. Een prachtige ongelijke 22 ender met gaffels in de kroon. Zeer herkenbaar. Dit hert leeft normaal op het zwarte veld. Hier had ik hem al eens gefotografeerd op 25 juli 2023, toen nog vol in de bast.

Nog in de bast op 25 Juli 2023.

04 Oktober 2023 - Wat een gedaante verwisseling, zijn bronstmanen zijn nu prachtig.

De geweidrager was nog erg actief en ging de hindes achterna, flehmde, burlde er op los.

Flehmen is de bovenlip opkrullen, hier bevind zich het orgaan van Jacobson. Met dit orgaan vangt het hert  Feromonen op van een hinde. Zo kan hij bepalen of de hinde bronstig is en paringsrijp is.

De gaffels in zijn rechter kroon zijn mooi zichtbaar.

Door de jaren heen heb ik veel kennis opgedaan om de verschillende geweidragers te leren herkennen. Mede hierdoor wist ik dat dit ik dit hert al eerder op het zwarte veld had waargenomen. Uiterlijke kenmerken zoals de vele gaffels in de kroon helpen natuurlijk wel. Probeer daar maar eens meer op te letten.

 

 

 


 


U bent hier: Home-Hoofd Pagina-Bronst Blog pagina 1-Blog pagina 03

Vorige pagina: Blog pagina 02 Volgende pagina: Bronst Album 2023-01