Hoofd Pagina
Biografie  · Publicaties  · Portfolio Wild  · Portfolio Natuur  · Portfolio Diversen  · Album Vogels  · Bronst Archief  · Bronst Blog pagina 1  · Video's  · Nieuw Juli 2023  · Nieuw Juli 2023 dl2.  · Nieuw Juli 2023 dl3.  · Nieuw Juli 2023 dl4.  · Nieuw Augustus 2023  · Nieuw Aug. 2023 dl2.  · Nieuw Aug. 2023 dl3.  · Nieuw Aug. 2023 dl4.  · Nieuw Sept. 2023  · Links  · Wat is nieuw ?  · Sitemap  · Contact
Blog pagina 02 · Blog pagina 03 · Bronst Album 2023-01 · Bronst Album 2023-02 · Bronst Album 2023-03 · Bronst Album 2023-04 · Bronst Album 2023-05 · Bronst Album 2023-06

Bronst Blog 2023 pagina 3.

 

26 September 2023.

I.p.v. maandag nu maar eens op dinsdag naar de Hoge Veluwe gegaan. Plek gezocht bij P2.

Rond 16 uur komt een hinde vanaf P1 het bos uitlopen. Gevolgd door een geweidrager. Een 16 ender. Hij heeft gevochten want een flinke wond is zichtbaar achter zijn linker oor. Later komen er nog 1 hinde met kalf bij. Na wat burlen en drijven verschijnt er vanuit het bos op het grote grasveld een 2e geweidrager.

Ze lopen langs elkaar heen en beide burlen. Ze dagen elkaar uit en ieder probeert elk 1 hinde te veroveren. Dit wordt een gevecht, echter de auto van de boswachter verpest het voor ons fotografen. Net voordat ze clashen komt de auto het veld op en verdwijnen ze weer in het bos.  De uitdager heeft een zeer groot gewei, mogelijk een ongelijke 26 ender.

Plaatshert 1 voorop, er achter de uitdager.

Na het lokvoer komt alleen de 16 ender terug met een paar hindes. Hij blijft maar burlen omdat de ander nog in de buurt zit.

Helaas verder geen actie meer.

Een stevige burl klinkt over P2.

Dus maar naar het Reemsterveld gegaan. Hier is het burlen goed te horen, meerdere geweidragers lopen hier op het grote veld..

Het Plaatshert op het Reemsterveld.

Na wat hindes naar voren te hebben gedreven, komt een 2e geweidrager dichterbij en er volgt een kort gevecht.

De geweien gaan in elkaar, een gevecht !

Tijdens het gevecht komt er zelfs een 3e hert kijken, dit is mooi te zien, want vaak krijgen deze herten de kans om bij zo'n moment een hinde te dekken.

Maar het hert druipt af. Dan komt uit het bos links een 4e geweidrager. Dit hert, met een grote en enigzins vreemde kromme middentak rechts had ik al eerder op 04 september hier. Rechts heeft hij ook nauwelijks een ijstak.

Hert met zeer herkenbaar gewei, rechts geen ijstak en grote kromme middentak.

Het lukt hem om wat hindes te pas af te snijden. Wanneer 2 geweidragers naar achter lopen, de 2 van het gevecht, mengt ook het 4e hert zich daar naar toe.

Helaas voor ons fotografen zien we er weer 2 in gevecht maar in het hoge gras, nummer 4 is daarbij.

Veel actie vandaag hier op het Reemsterveld. De hoogbronst is naderbij !!!

 

 

27 September 2023.

Omdat er de laatste dagen weinig te gebeuren was op P1, zijn mijn fotomaatje Dirk en ik vandaag bij P2 gaan staan. Ook al omdat ik gisteren hier veel activiteit had gezien.

Rond de klok van vieren kwam er een hinde het veld op. Even later gevolgd door het Plaatshert. Het was weer dezelfde als gisteren, de 16 ender met de wond achter zijn oor.

Er kwam veel geburl uit het bos wat betekende dat er nog een roedel en hert in het bos verbleef.

De 16 ender met zijn dames.

Uiteindelijk gingen de meiden op stap naar P1, zeker een bad te nemen. En inderdaad later volgde het Plaatshert de meisjes weer en hij was zeker in bad geweest.

Terug op P2 bleef hij maar burlen. Op een gegeven moment kwam een 5e kops hert dichtbij om te kijken of een hinde wilde paren.

5e kops hert probeert het maar eens....

Hij rende met de tong uit zijn bek achter de hinde aan, maar die vond hem blijkbaar te jong.

Later ging hij stiekum achter het bos naar het grasveld toe waar hij opnieuw een poging waagde bij een hinde....

Maar nee hij mocht niet, de hindes bepalen uiteindelijk met welk hert ze paren, dit is vaak de sterkste met de beste genen.

Al gebeurt het wel dat een bijhert, wat in de buurt blijft lopen een hinde zal dekken.

Een ferme tik van de achterlopers was zijn deel.

Dit keer moest hij nog geduld hebben, over een paar jaar zijn zijn kansen misschien beter.

Maar het Plaatshert was blijkbaar moe en minder alert, want ook een 2e kops hert kon naar het grasveld, waar een hinde zat te herkauwen.

ook deze hinde was niet gediend van zijn avances.

Ook dit 2e hert ving bot bij een hinde.

Later kwam een hinde van links het bos uit lopen, daar waar ook de boswachter uit komt rijden. Ik zag ineens in de dennenbomen een groot hert staan. Hij was met een dennenboom bezig te vernielen. Alleen zijn gewei kwam er boven uit, maar verdween weer snel in het bos. Ik hoopte dat deze uit het bos zou komen.

Weinig mensen hebben hem gezien, omdat hij zo snel verdween. Dat was dus hert nummer 4 die in de buurt was.

Pas laat in de middag het was net na 18.30 hoorde we een burl uit het bos achter het grasveld. Zou dan dit het grote hert zijn ?

En ja hoor ik zag het aan het gewei, toen hij eerder in de dennen stond zag ik mooie witte gewei punten, ook wel kaars-punten genoemd.

Burlend kwam hij dichterbij, en ook het Plaatshert buirlde als antwoord. Dit kon interessant worden, afgelopen zondag hadden deze twee als een gevochten met het resultaat dat het Plaatshert een wond had achter zijn oor, en ook dinsdag was het bijna raak. Er werdt gedreigd, naast elkaar gelopen en ieder probeerde een hinde in zijn buurt te houden. Ons Plaatshert dreef wat dames het bos in, en de uitdager, een dikke ongelijke 26 ender, maar mogelijk 28, bleef achter op het veld met 2 meiden.

Na een dekkings poging waarop hij ook een trap van een hinde kreeg was de 2e poging beter. Of het een echte dekking was konden we niet goed zien, maar kort erna verdwenen hert en hinde in het bos....voor wat meer privacy....

Ja hij mocht van de hinde.....

Ik hoorde en las op facebook dat de bronst over is....Uuuh over ? Kom op zeg...er was zóveel activiteit vandaag...die begint nu pas. Over enkele dagen is hier hoogbronst. En dan is het snel over.

Maar voor a.s. zaterdag verwacht ik nog genoeg spektakel !!!

 


 


U bent hier: Home-Hoofd Pagina-Bronst Blog pagina 1-Blog pagina 03

Vorige pagina: Blog pagina 02 Volgende pagina: Bronst Album 2023-01