Hoofd Pagina
Biografie  · Publicaties  · Portfolio Wild  · Portfolio Natuur  · Portfolio Diversen  · Album Vogels  · Bronst Archief  · Bronst Blog pagina 1  · Video's  · Nieuw Juli 2023  · Nieuw Juli 2023 dl2.  · Nieuw Juli 2023 dl3.  · Nieuw Juli 2023 dl4.  · Nieuw Augustus 2023  · Nieuw Aug. 2023 dl2.  · Nieuw Aug. 2023 dl3.  · Nieuw Aug. 2023 dl4.  · Nieuw Sept. 2023  · Links  · Wat is nieuw ?  · Sitemap  · Contact
Blog pagina 02 · Blog pagina 03 · Bronst Album 2023-01 · Bronst Album 2023-02 · Bronst Album 2023-03 · Bronst Album 2023-04 · Bronst Album 2023-05 · Bronst Album 2023-06

Bronst Blog 2023 pagina 2.

 

11 September 2023.

Na het werk een plekje gezocht bij P2. Het was weer warm. Kort na 17 uur kwam er een hinde vanuit het bos het veld op lopen, gevolgd door een kalf en een tweede hinde en spitser. Alleen de eerste hinde kwam naar voren. De boswachter kwam pas tegen 18.30 uur. Dus niet meer gewacht of er meer op het veld kwam.

Ik ben toen naar de schuilkelder gereden om daar eens te gaan kijken. Er liep een Plaatshert, ik was net te laat want hij was in de zoel geweest.

Hij at wat en is toen gaan zitten. Een prachtig hert, een ongelijke 18 Ender, met hele mooie brontmanen. Wat een beest.

Hij gaf ook nog een stevige burl....

 

12 September 2023.

In verband met afspraken zijn mijn fotomaatje en ik op dinsdag gegaan i.p.v woensdag. Na weer een lange ochtend wandeling waarbij wij wederom veel sporen aantroffen van de wolven ouders en hun welpen. In de middag een plek gezocht bij P1. Maar na het bekende lokvoer van de boswachter kwam er geen plaatshert het veld op.

Het grote hert van afgelopen zaterdag was er helaas niet. De dames gingen uitgebreid in bad wat natuurlijk koddig is om te zien. Ze rollen, springen in het water.

Lekker springen in de zoel.

Tegen 19 uur nog even gaan kijken bij de Schuilkelder, maar ook hier geen geweidrager. Hij was er niet.

Bij het Reemsterveld was meer actie maar te ver weg om te fotograferen. Twee grote geweidragers waren een roedel hindes aan het opdrijven en probeerde ze van elkaar af te pakken. Regelmatig liepen ze op elkaar af en burlde. Hier is dus duidelijk de bronst begonnen.

 

15 September 2023.

Ik besloot vandaag toch nog even naar het park de Hoge Veluwe te gaan. Gaan zitten op P2. Op een gegeven moment kwam er een roedel het veld op met een spitser en een jong hert wat achterin bleef. Het was een ongelijke 16 ender, dus nog niet echt een plaatshert. Maar omdat er geen groter hert was dacht hij het dus wel....

Na een tijd verdween het naar P1. Na het lekkers van de boswachter kwam het roedel terug zonder het jonge hert. Wel waren de meeste wat viezer dan toen ze gingen....het hele spul was lekker in de zoel geweest bij p1.

Het jonge hert op P2.

Tegen 18.00 uur ben ik gaan kijken naar de schuilkelder. Ik wilde het mooie grote hert van afgelopen maandag wel eens wat beter fotograferen.

Maar tot mijn grote verbazing liep er een ander Plaatshert. Het hert wat er nu loopt is een 16 ender. Minder groot en indrukwekkend dan het eerste.

Het nieuwe Plaatshert bij de Schuilkelder.

Tja helaas kon ik het hert van afgelopen maandag niet beter op de plaat vastleggen. Ik hoop dat hij nog terugkomt.

Dus maar richting het Reemsterveld vertrokken. Gisteren, donderdag, was hier een mooie schouwspel geweest met een gevecht en mooie ondergaande zon.

Vanuit het bos komen wat hindes gevolgd door een mooie hert.

Plaatshert op het Reemsterveld.

Een paar hindes lopen het veld op en het hert ook. Hoewel hij ze probeert bij elkaar te houden, gaan de dames terug naar het zoeltje. Het mannetje blijft beteuterd staan en geeft nog hard lopend een burl. Maar het helpt niet hij is ze kwijt. Hij heeft op zijn rug een flinke maar niet ernstige wond, mogelijk van het gevecht eerder.

Opgedroogd bloed op zijn rug.

Het is een ongelijke 20 ender. Hij durft niet terug te gaan omdat er een 2e hert vanuit het bos komt. Mogelijk heeft hij met dit hert gisteren al gevochten.

Het nieuwe hert nummer 2 komt met de rest van de hindes dichterbij. Een jong hertje wordt weggejaagd. Dit is duidelijk de grote baas.

Nummer 2 op het Reemsterveld.

Het eerste hert blijft op grote afstand staan en burlt wel maar komt niet meer in beeld als Plaatshert.

Het 2e hert drijft de hindes bij elkaar en houdt ze angstvallig op het veld.

Hij burlt er op los.

Het is vanavond een prachtig schouwspel. Ik hoop dat het nu zo blijft......

 

16 September 2023.

Als je mij vooraf zou zeggen : Vanavond 3 plaatsherten op P1....zou ik zeggen....éérst zien dan geloven !

Toch zou het uitkomen. Het was warm vandaag, alweer...En met te veel warmte zijn de edelherten nu gewoon minder actief. De Bronst is pas hevig met koude nachten.

Dus het was afwachten wat er zou gebeuren vandaag.

Om 16.30 kwamen er wat hindes het veld op, en uit het bos kwam ook een plaatshert. Een ongelijke 22 ender schat ik, lastig te zien want hij heeft een aantal kleine puntjes in de kroon. Zijn rechter oogtak staat naar beneden dus is hij makkelijk te herkennen.

Plaatshert 1, met 1 oogtak die naar beneden staat.

Lang bleef hij niet want er kwam een 2e hert uit het bos. Hert 1 liep rustig weg en moest het roedel hindes aan nummer 2 overgeven.

Dit hert kwam stoer het veld op lopen. Dit hert was een ongelijke 20 ender.

Plaatshert nummer 2, een ongelijke 20 ender.

Samen met de dames gingen ze allemaal lekker in bad. Het roedel verdween in het bos via het grasveld.

Nou dat was leuk, 2 Plaatsherten geen actie want nummer 1 had geen zin in een confrontatie. Na een tijd kwamen er meer hindes terug van P2 en nog wat achtergebleven was op het grasveldje. Maar rechts uit het bos samen met de hindes volgde een verrassing !!!.....weer een ander hert. Plaatshert nummer 3 dus.

Plaatshert nummer 3. Een ongelijke 24 ender.

Deze was ook actief en ging net als de dames weer in de zoel. Het was een gespetter van vanjewelste. Dus hadden we vanavond 3 Plaatsherten ten tonele.

Dit had ik dus vooraf niet gedacht. De Bronst komt nu eindelijk op gang. Komende week wordt het weer kouder en dus zal er meer activiteit zijn. Alleen maar gunstig.

 

20 September 2023.

Na een flinke ochtend wandeling in een gebied waar de wolven vaak lopen, kwamen wij ook vandaag weer veel verse sporen tegen, van de ouders en de welpen.

Rond een uur of 10.30 een plek gezocht bij P1. Het was al druk. Er stond veel wind van ons af, maar heel af en toe hoorde we burlen uit het bos. Er waren meerdere geweidragers in het bos. Leuk eindelijk wat meer actie misschien. Tegen 16.30 kwamen er 2 hindes, 1 met kalf 1 met smaldier het veld op. Later nog wat dames.

En ineens van links uit het bos kwam een mooie geweidrager het veld op.

Plaatshert op P1.

Het leek ons een nieuwe, nog niet eerder gezien. Meneer is een 16 Ender. Hij was rustig, liep richting de dames en dreef ze bij elkaar. En gaf ook nog een stevige burl. Ook ging hij met zijn gewei de grond omploegen, plaste zijn buik nat en gooide zand omhoog. Typisch bronstgedrag. Toen de boswachter kwam om 17.00 uur verdween het roedel via het grasveld rechts in het bos.

Maar nog voordat de boswachter weg was gereden zagen we het hert weer links, alléén, in het bos verdwijnen.

Niet veel later komt er weer een groter roedel het veld op, gevolgd door een jongere geweidrager, een 5e kops hert, een 16 ender.

Een gelijk aantal enden dus als het 1e hert, maar duidelijk jonger, dit is goed aan het gewei te zien en de bouw van dit hert.

Roedel met nieuwe hert.

Hij heeft een leuk stel dames bij zich, en gedraagt zich als een plaatshert. Ook het jonge 2e kops hert is er bij, als ook een spitser die nog aan het vegen is.

16 Ender, 5e kops hert. Goed te zien dat dit hert jonger is.

Maar lang mag hij niet genieten, uit het bos links van het grasveld zien we de grotere geweidrager weer dichterbij komen en het 5e kops hert gaat weg. Het jonge 2e kops durft nog te blijven maar kiest er niet veel later voor om toch te verdwijnen, een wijs besluit.

Het grotere Plaatshert in de zoel.

Het roedel is nu weer overgenomen door het hert wat ook als eerste het veld op kwam. Hij is nu meer actiever. Burlt en probeert de dames te imponeren.

Wanneer de zon ondergaat loopt het roedel richting het grasveld, we kunnen nog net een paar fantastische opname's maken.

Hier staat hij echt prachtig te kijken, wat een mooi hert is dit.

Dit was weer een hele mooie avond, veel meer geburl uit het bos, dus meer geweidragers in de buurt.

 

23 September 2023.

Vandaag na een ochtend wandeling weer bij p1 gaan zitten. Het zou vandaag kouder worden dan de afgelopen tijd en kans op regen.

Regen hebben we gehad maar geen grote hoeveel heden. Om 11.00 uur kwam er een geweidrager drinken in de zoel. Hij maakte een lome indruk, duidelijk

al in een afgebronste staat.

Een gelijke 18 ender komt drinken.

Hij verdween weer in het bos. Er was wel meer geburl te horen dan de afgelopen dagen. Meerdere geweidragers in het bos.

Om 13.15 zagen we plots rechts in het bos 2 geweidragers uit het bos komen. Oh jee, gaat dat een gevecht worden ? Ze burlden en dreigde naar elkaar,

maar een gevecht bleef uit. Ze sloopte beiden een vliegden uit frustratie. 1 ging richting P2 de ander verdween in het bos.

Ze dreigde naar elkaar, zonder een gevecht.

Om 17.20 kwam de boswachter met de bekende bix/mais en appels. Niet lang daarna weer het zelfde hert als van 13 uur. Nog steeds een lome indruk makend.

At wat maar laat de appels met rust. Er kon nog zowaar een burl af en verdween weer.

Oh ja een burl kon er nog af...

Helaas kwam er geen roedel naar P1, dus zijn we lopend naar P2 gegaan. Daar 2 geweidragers en een groot roedel hindes. Veel geburl en beiden dreven de hindes naar hun groep toe. Af en toe pikte de één een hinde af van de ander.

Een paar keer leek het tot een gevecht te komen, maar ging op het laatste moment niet door.

Plaatshert nummer 1 op P2.

Plaatshert nummer 2.

Later op de avond zouden er verschillende dekkingen volgen, maar mijn maatje Dirk en ik waren te vroeg vertrokken helaas....

Terug op P1 kwamen er om 19.30 nog 2 geweidragers wat drinken bij de zoel. Beide burlden, maar lieten elkaar met rust.

Samen naar de zoel.

 

 

 

 

 

 

 


 


U bent hier: Home-Hoofd Pagina-Bronst Blog pagina 1-Blog pagina 02

Volgende pagina: Blog pagina 03